boekhouding ZZP

5 tips voor zzp’ers om zelf de boekhouding te doen

Als zzp’er ben je verplicht om een boekhouding bij te houden voor de belastingdienst. Veel zelfstandigen proberen hun boekhouding in Excel bij te houden, maar ze komen er snel achter dat het programma te beperkt is. Je kunt ook een boekhouder inschakelen, maar deze kost vaak veel geld. Wanneer je een klein kapitaal hebt, moet je de boekhouding dus zelf doen. Hieronder staan 5 tips om de boekhouding als zzp’er een stuk makkelijker te maken.

Tip 1: Maak onderscheid in werk- en privé uitgaven

Om het jezelf makkelijk te maken is het nodig om werk- en privé uitgaven te scheiden. Je hoeft je dan niet continu bezig te houden met de vraag of een uitgave zakelijk of privé is. Daarom moet je minstens één zakelijke rekening te openen. Deze rekening gebruik je dan uiteraard alleen voor zakelijke inkomsten en uitgaven. Wanneer je dit goed bijhoudt hoef je achteraf geen moeilijke correcties te maken in de boekhouding.

Tip 2: Kies een passend boekhoudprogramma

Er zijn tegenwoordig steeds meer boekhoudprogramma’s te vinden. Het is belangrijk om de programma’s goed te vergelijken en te kijken welk pakket het beste bij jou past. Let goed op voor welke doelgroep een programma is. Er zijn een aantal programma’s voor grote bedrijven, maar er is ook een speciaal zzp boekhoudprogramma. Deze is veel meer gericht op de nodige functies voor een zzp’er. 

Tip 3: Verwerk facturen en bonnen direct

Hou maandelijks goed bij hoe je ervoor staat en verwerk facturen en bonnen zo snel mogelijk. Het is zelfs een verplichting om je facturen op tijd te versturen. Daarnaast werkt het positief op je cashflow; hoe sneller je een bedrag binnenkrijgt, hoe sneller je kunt investeren. 

Tip: zorg voor een professioneel uitziende factuur. Klanten betalen dan gemiddeld sneller dan bij een onprofessionele factuur.

Tip 4: Boek je facturen automatisch

Als je facturen stuurt en betaald wordt via de bank is het handig dat deze automatisch in de boekhouding geboekt worden. Dit scheelt veel tijd en moeite. Er zijn veel boekhoudprogramma’s die deze functie hebben. Door de automatisering heb je een duidelijk beeld van de lopende omzet en openstaande debiteuren.

Tip 5: Doe makkelijk btw aangifte

Veel zzp’ers laten de btw aangifte over aan een boekhouder, maar dit kun je ook makkelijk zelf doen. Een online boekhoudprogramma geeft je de mogelijkheid om de btw te berekenen en direct in te loggen bij de belastingdienst. Op deze manier is de btw aangifte binnen enkele minuten gedaan.