Affiliate Marketing

Geld verdienen met affiliate marketing

Affiliate marketing is een begrip dat je vaak tegenkomt wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden om online geld te verdienen. De verhalen van internetondernemers die een passief inkomen met dit verdienmodel hebben opgebouwd en nu in warm land verblijven, vind je genoeg op het internet. Lijkt het jou ook interessant om geld te verdienen met affiliate marketing? In dit artikel gaan we onder andere uitgebreid in op de voor- en nadelen, de definitie van affiliate marketing, waar je kunt starten en geven we meerdere nuttige tips om je online business tot een succes te brengen.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is simpelweg het promoten van advertenties voor producten of diensten van bedrijven aan je doelgroep. Dit is niet beperkt tot het plaatsen van advertenties op je website. Er zijn genoeg Youtubers of influencers die hier gebruik van maken. Wanneer een bezoeker via jouw affiliate link een product of dienst aanschaft op de website van de adverteerder, zul jij als publisher hierover commissie verdienen. Dit kan een percentage van de verkoopwaarde zijn of een vast bedrag. De hoogte hiervan is afhankelijk van verschillende aspecten. Zo ontvang je bij digitale producten of diensten doorgaans een hoger percentage.

Tip: Check onze Affiliate Marketing Revolutie review

Voordelen voor bedrijven

Affiliate marketing voor bedrijven heeft verschillende voordelen. Eén van deze voordelen is dat er weinig risico voor een bedrijf is. Een publisher krijgt namelijk niet vooraf betaald, maar pas wanneer een succesvolle verkoop, een aanvraag, inschrijving of een andere handeling plaats vindt. Hierdoor betaald een bedrijf pas aan een publisher op het moment dat zij er zelf ook aan verdiend hebben.

Daarnaast is affiliate marketing een snelle manier om een brede doelgroep te bereiken; het biedt namelijk toegang tot een aanbod van verschillende websites, social media partners en mailinglijsten. Ook hoef je niet met iedere publisher te communiceren over geplaatste advertenties. Publishers ontvangen advertentiebanners, productfeeds of tekstlinks direct van affiliate netwerken en kunnen deze op hun websites plaatsen.

Voordelen voor affiliate publishers

Naast dat deze vorm van marketing aantrekkelijk is voor bedrijven, is affiliate marketing voor publishers een interessante methode om online geld te verdienen. Het enige wat een publisher hoeft te doen is een advertentie link of banner te plaatsen of een blog te wijden aan een bepaald product of dienst. Wanneer een bezoeker vervolgens een bestelling plaats kan de verdiensten hoog oplopen. Enkele tientallen euro’s is niet ongebruikelijk. Ter vergelijking zou je daar met Google Adsense heel wat kliks mee moeten behalen. De bestelling hoeft overigens niet direct te worden geplaatst, want een bestelling die op een later moment (meestal tot 30 dagen na de klik) wordt geplaatst, wordt ook aan de publisher toegewezen. Dat geldt overigens niet wanneer de bezoeker in de tussentijd via een andere affiliate link dezelfde website heeft bezocht. De mogelijkheden van affiliate marketing zijn ontzettend groot. Meestal wordt er gedacht aan vergelijksites en prijsstunters, maar ook zijn er genoeg online kranten, blogs en Youtubers die door middel van affiliate marketing geld verdienen aan hun bezoekers.

Hoeveel commissie ontvang je als publisher?

Er zijn verschillende manieren waarmee je kan worden beloond door de adverteerder.

CPA (Cost Per Action)

Hiermee verdien je als publisher een percentage van het bedrag waarvoor gekocht is. Let er vooraf goed op of dit geldig is over de waarde van het hele winkelmandje of alleen een specifiek artikel. De hoogte van het percentage varieert over het algemeen tussen de 3% en 40% en is afhankelijk van verschillende factoren. In de reisbranche wordt over het algemeen een lager percentage uitbetaald dan bij veel webwinkels, maar de bestelwaarde licht over het algemeen een stuk hoger.

CPL (Cost Per Lead)

Cost Per Lead kan naast het ontvangen van commissie over een verkocht product, ook over bijvoorbeeld een inschrijving van een nieuwsbrief, aanvraag van een offerte of een deelname aan een winactie.

CPC (Cost Per Click)

Zodra iemand op jouw affiliate link klikt, zul je hiervoor een bedrag ontvangen. Dit wordt met affiliate niet zo vaak gebruikt, omdat het risico voor de adverteerder hoger licht. Wil je toch geld verdienen met de Cost Per Click methode? Dan is Google Adsense waarschijnlijk een beter alternatief.

Aan de slag met affiliate marketing 

Ervan uitgaand dat je je met je website wilt focussen op de Nederlandse markt, hebben wij hieronder een lijst opgesteld met affiliate-partijen waar je bedrijven kunt promoten. Daarnaast kun je ook direct aanmelden bij Bol.com, zonder tussenkomst van een affiliate netwerk.

Daisycon

Daisycon behoort tot een van de grootste Nederlandse affiliate netwerken. Of je nu webwinkels, energieleveranciers of telecombedrijven wilt promoten, op Daisycon is het aanbod enorm groot. Zo is er op het moment van schrijven meer dan 700 campagnes beschikbaar.

Aanmelden bij Daisycon

Awin

Awin is een affiliate netwerk dat voorheen bekend was als ‘Zanox’ en telt internationaal momenteel ruim 900 medewerkers. 100.000 actieve publishers maken gebruik van het netwerk, die de keuze hebben uit 13.000 adverteerders. Diverse grote merken maken gebruik van Awin.

Aanmelden bij Awin

TradeTracker

TradeTracker is een andere affiliate netwerk waar veel internetondernemers gebruik van maken. Dit komt onder andere door de optie om het dashboard uit te breiden met verschillende statistieken en inzicht in verschillende rapporten. Daarnaast zijn veel grote merken te vinden op het platform. Hierbij kun je denken aan Emirates, TUI en Trivago.

Aanmelden bij TradeTracker

Paypro

Paypro gaat al heel wat jaren mee. Ze zijn ook actief als betaaldienst, maar zijn voornamelijk bekend als affiliate netwerk. In tegenstelling tot bovenstaande netwerken kun je bij Paypro digitale producten, zoals e-books promoten. Het percentage commissie dat je als publisher ontvangt licht hier over het algemeen een stuk hoger.

Aanmelden bij Paypro

Bol.com

Bol.com heeft besloten om een eigen partnerprogramma op te richten en kent menig voordelen. Omdat de webwinkel een retourtermijn van 14 dagen heeft op alle producten, kunnen de publishers ook een stuk sneller worden uitbetaald. Bij affiliate netwerken, zoals TradeTracker en Daisycon kan het tot wel 100 dagen duren voordat je wordt uitbetaald.

Aanmelden bij Bol.com partnerprogramma

Geld verdienen met affiliate marketing: 6 nuttige tips

1. Inschrijven bij een affiliate netwerk

Via een affiliate netwerk kom je eenvoudig in contact met geschikte adverteerders. Daarnaast verloopt het proces van aanmelden tot het plaatsen van geschikte advertenties op je website zeer snel en eenvoudig. Geen last van communicatie over en weer, maar kun je binnen paar klikken aanmelden bij een adverteerder. Meest bekende affiliate netwerken zijn Daisycon, TradeTracker en Awin.

2. Kies campagnes die aansluiten bij je doelgroep

Voordat je een advertenties begint te plaatsen op je website, is het belangrijk dat je je doelgroep leert te begrijpen. Als je weet wat bij jouw doelgroep past, is het kiezen van geschikte adverteerders een stuk eenvoudiger.

3. Verwerk de advertenties op een natuurlijke manier

De derde tip om geld te verdienen met affiliate marketing is om advertenties te verwerken op een natuurlijk manier. De plaatsing van je advertenties heeft grote invloed op de hoeveelheid sales die je zult ontvangen.

4. Kies voor meerdere adverteerders

Om meer geld te verdienen met affiliate marketing is het aangeraden om advertenties te plaatsen van meerdere adverteerders. Naast het feit dat je hiermee onafhankelijker bent, ben je ook niet afhankelijk van één partij. Mocht deze partij er mee stoppen, dan betekent dat niet dat al je inkomsten worden stopgezet.

5. Vergroot je succes door het kiezen van een passende niche

Een passende niche zal de kans op succes vergroten. Zo is het schrijven over een onderwerp waar je interesses licht een stuk eenvoudiger en zul je op lange termijn zeker baat bij hebben. Ook moet je vooraf goed onderzoeken hoe groot de concurrentie is in de niche waarvoor je wilt gaan.

6. Meet je campagnes

Heb je een plekje gevonden op je website voor de advertenties? Dan is het belangrijk dat je regelmatig het resultaat in de gaten blijft houden. Je moet niet alleen kijken naar het aantal sales, maar ook hoe hoog je conversie is. Wanneer je commissie hoog is, maar je conversie erg laag is, betekent dit dat je nog veel progressie kunt boeken. Dit kun je het beste doen om te berekenen wat een gemiddelde klik oplevert. Door te experimenteren kom je er na een tijd achter wat wel goed werkt en wat niet goed werkt.

Conclusie

Affiliate marketing is volgens ons een van de betere manieren om een passief inkomen op te bouwen. Hoewel er wel veel werk in gaat zitten om voldoende bezoekers naar je website te trekken om een fijn bedrag over te houden, is dit een laagdrempelige methode om te beginnen met online geld te verdienen. Daarnaast kun je altijd wel passende adverteerders vinden die aansluiten bij je doelgroep.