De toekomst van SaaS-platformen

In Software as a Service (SaaS) worden softwaretoepassingen als dienst via internet aangeleverd. Gebruikers hebben een betaald abonnement op de toegang via het netwerk – de cloud – en hoeven de software niet zelf aan te schaffen. De aanbieder zorgt voor de installatie, het onderhoud en beheer. Er zijn vele redenen om voor SaaS te kiezen. Zo zijn de instapkosten veel lager dan bij traditionele oplossingen waarbij de software lokaal op een eigen server draait. Maar er is meer. Zijn SaaS-platformen de toekomst?

Overal toegang

SaaS is ideaal voor zakelijke software zoals e-mail, instant messaging en Customer Relationship Management (CRM). Het werkt via de cloud. Dat maakt het mogelijk om overal waar je verbinding met het internet hebt, het systeem te kunnen gebruiken. Medewerkers kunnen dus op hun smartphone gebruikmaken van de applicatie in de webbrowser en zo ook thuis een zakelijke e-mail versturen of met elkaar chatten. Voor alle gebruikers is er één versie.

Sneller de laatste updates

Omdat er voor SaaS geen fysieke installatie nodig is en je constant verbonden bent met het internet, krijg je automatisch updates om de business software en dus ook de gebruikerservaring steeds te verbeteren. Voor de leverancier is het ook een voordeel dat hij vanaf één centrale plek, met één handeling updates en upgrades kan doorvoeren.

Schalen en integreren

Ook een groot voordeel van SaaS-software is de schaalbaarheid. De leverancier kan eenvoudig het aantal gebruikers vergroten of verkleinen. Dit aantal heeft namelijk geen invloed op servers op locatie. Toch maken organisaties nog regelmatig gebruik van één of meerdere bedrijfsapplicaties die op een eigen server moeten blijven draaien. Dit is omdat ze door functionele, technische of financiële redenen niet naar de cloud gemigreerd kunnen worden.

Veiligheid

In een tijd waarin veiligheid steeds belangrijker wordt, is een aandachtspunt bij SaaS dat de gegevens niet langer in eigen huis worden beheerd. Het is daarom van belang dat in een contract met de leverancier afspraken worden gemaakt over informatiebeveiliging, zodat je bedrijf digitaal veilig is. Een manier om de veiligheid van cloud oplossingen te waarborgen is door goed te letten op de certificaten waarover leveranciers beschikken, zoals de ISO27001-verklaring. En SaaS-aanbieders met een ISAE3402-verklaring tonen aan dat hun veiligheidsmaatregelen gecontroleerd zijn door een onafhankelijke audit-partij. Verstandig is om aan elke SaaS-aanbieder te vragen waar zijn servers staan. Staan die namelijk buiten Europa, dan hoeft de leverancier zich niet aan de Europese wetgeving te houden. 

SaaS platformen bieden een hoop voordelen maar hebben wel te maken met veiligheidsrisico’s. Om volledig omarmd te worden in de toekomst, moeten SaaS-services een veilig platform kunnen garanderen.