Dropshipping

Geld verdienen met dropshipping

Dropshipping is in de afgelopen jaren ontzettend populair geworden onder (beginnende) internetondernemers. Misschien wel iets te populair. Dit komt onder andere doordat de webwinkelier geen eigen voorraad nodig heeft, maar de producten direct vanuit de leverancier naar de klant laat versturen.

Wat is dropshipping?

Dropshipping betekent dat een webwinkel geen eigen voorraad heeft, maar de bestelde producten direct vanuit de leverancier naar de eindklant laat verzenden. Een klant bestelt een artikel op jouw webwinkel en jij geeft de bestelling van de klant door aan de leverancier, die de bestelling direct verstuurd naar jouw klant. Je werkt dus eigenlijk als een soort tussenpersoon. Belangrijk is dat je een goede leverancier vindt, want ook al maakt jouw leverancier een fout, de klant houdt de webwinkelier verantwoordelijk. Dit brengt dus zowel een voordeel als nadeel met zich mee. Je bespaart op de kosten, omdat je het logistieke proces uitbesteedt, maar hierdoor heb je er minder grip op.

De voordelen van dropshipping

Voordelen van dropshipping zijn er genoeg. Anders zou het natuurlijk nooit zo een populair bedrijfsmodel zijn. Bij dropshipping heb je geen eigen voorraad nodig, waardoor je minder risico loopt en geen opslag nodig hebt. Hierdoor blijf je niet met onverkochte artikelen zitten. Doordat het logistieke proces wordt afgehandeld door de leverancier, heb jij meer tijd om te focussen op bijvoorbeeld marketing en klantenservice. Zo kun je voortdurend testen welke producten wel en niet aanslaan bij je doelgroep. Met social media platforms als Facebook en Instagram, kun je dit zeer snel meten. Een ander groot voordeel waardoor deze vorm populair is onder veel startende ondernemers, is het feit dat je snel en zonder al te grote investering kunt beginnen.

De nadelen van dropshipping

Maar toch zijn er naast de vele voordelen over dropshipping, ook genoeg nadelen te bedenken. Nadelen waar veel starters bij voorbaat niet lang genoeg bij stil staan. Zo besteed je bijvoorbeeld de logistiek uit aan de leverancier, maar word jij door je klanten aansprakelijk of verantwoordelijk gehouden op het moment dat er iets mis gaat met de bestelling. Wanneer je met Nederlandse leveranciers werkt zul je dit kunnen verhalen bij jouw leverancier, maar wanneer je werkt met bijvoorbeeld Chinese leveranciers, zal dit in bijna alle gevallen een stuk lastiger worden. Ook kun je niet verwachten dat klanten hun retouren opsturen naar China.

Een ander groot nadeel is dat een dropshipping leverancier in veel gevallen niet uitsluitend aan jou levert. Dit betekent dus dat er veel andere ondernemers hetzelfde product aanbieden en veel beginnende ondernemers het product erg goedkoop aanbieden, waardoor de marges erg laag zijn.

Waarom is dropshipping zo populair?

Dropshipping is niet uitsluitend interessant voor startende ondernemers, die met een klein budget wat extra geld willen verdienen. Ook ‘ervaren’ webwinkeliers maken gebruik van dropshipping. Deze ondernemers maken geen gebruik van bijvoorbeeld Aliexpress, maar hebben een leverancier waar zij een goede band mee hebben opgebouwd. Vaak is de kern van de onderneming niet dropshipping, maar een aanvulling.

Echter, dit neemt niet weg dat veel beginnende internetondernemers willen beginnen met een goedkope manier om online geld te verdienen. Ook de vele succesverhalen op bijvoorbeeld Youtube hebben hieraan bijgedragen. Vaak wordt het beeld geschetst dat dit een ‘get rich quick’ methode is. Dat is het absoluut niet, maar het is wel een goede manier om kennis op te doen van verschillende aspecten van internet ondernemen en een leuk passief inkomen op te bouwen.

Het vinden van een goede leverancier

Ervan uitgaan dat je geen producten doorverkoopt van webwinkels zoals Aliexpress, hebben we enkele tips opgesteld waar je op moet letten bij het onderhandelen met een dropship leverancier.

1. Onderhandel over de marges. Doe onderzoek wat je concurrentie vraagt voor een product, wat jouw kosten zullen zijn en wat je uiteindelijk over zou houden aan een product.

2. Doe onderzoek naar de leverancier. Controleer of zij wettelijk aan alle eisen voldoen, hoe lang zij al meedraaien en wat ervaringen van andere bedrijven over de leverancier zijn.

3. Ondervindt de service zelf. Laat bijvoorbeeld vrienden of familie of jijzelf een bestelling plaatsten die door de leverancier wordt aangeboden.

4. Informeer of je gebruik mag maken van het fotomateriaal, productomschrijving, andere belangrijke informatie en of het mogelijk is dat de verpakking jouw bedrijfsgegevens en logo bevatten.

Dropshipping software

Met dropshipping is het een groot voordeel dat je het logistieke proces uit handen geeft. Het is daarom belangrijk dat je een webwinkel software gebruikt waarbij het proces tussen de webwinkel en de leverancier goed verloopt. Zeker wanneer je veel dagelijkse bestellingen ontvangt, is het fijn dat je niet alle bestellingen handmatig hoeft door te geven. Daarom hebben wij drie populaire aanbieders van webwinkelsoftware op een rij gezet.

Shopify

Wereldwijd de populairste aanbieder als het gaat om het aanbieden van software voor webwinkels. Dit komt onder andere door de 24/7 ondersteuning, 99,99% uptime, SEO vriendelijkheid en duizenden gratis en betaalde templates.

Meer informatie vind je op de website van Shopify

Shoppagina

Met Shoppagina kun je zonder technische kennis een dropship webshop beginnen. Het uiterlijk van de webshop is eenvoudig aan te passen zoals jij dat wilt en kunt al beginnen vanaf € 9,50 per maand. Hierbij ontvang je een eigen domeinnaam en telefonische ondersteuning.

Meer informatie vind je op de website van Shoppagina

JouwWeb

JouwWeb is uiterst geschikt voor mensen met weinig technische kennis. Zo kun je met JouwWeb de vormgeving aan de hand van een ‘drag-and-drop’-editor naar jouw wensen vormgeven. Het voordeligste pakket is slechts € 8,00 per maand.

Meer informatie vind je op de website van JouwWeb

Conclusie

Dropshipping heeft zowel veel voordelen als veel nadelen. Doordat je met dropshipping kunt beginnen zonder al te groot budget en er hierdoor veel concurrentie bestaat, zal het lastig worden om er in het begin begin een leuk inkomen aan over te houden. Dit neemt niet weg dat er voldoende internetondernemers er maandelijks een mooi bedrag aan overhouden. Zorg voor een goede leverancier en dat je een goede verhouding met je klanten opbouwt. Het behouden van klanten geeft je een voorsprong op veel andere dropshippers. Houd er rekening mee dat het testen van geschikte producten veel tijd en geld kan kosten en het enige tijd kan duren voor je een succes product hebt gevonden.