Google Adsense

Geld verdienen met Google Adsense

Google Adsense, je komt de advertenties overal tegen (mits je geen Adblocker hebt geïnstalleerd natuurlijk). Met Google Adsense verdien je aan adverteerders die met Google Adwords meer mensen willen bereiken. De adverteerders betalen Google een bedrag per klik en Google betaald vervolgens de publishers een bepaald percentage van de opbrengst van de klik. Dit bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de branche van je website. In dit artikel zullen we alle belangrijke informatie uitgebreid toelichten.

Wat is Google Adsense?

Zoals hierboven al werd vermeld is Google Adsense de tegenpool van Google Adwords. In plaats van dat je Google betaald, betaald Google jou voor het tonen van advertenties op je website of Youtube kanaal. Google zal aan de hand van cookies relevante adverteerders en publishers met elkaar verbinden. Hierdoor worden relevante advertenties op je website geplaatst en zal de CTR (Click-through rate) worden verhoogd.

Aan de slag met Google Adsense

Wil je beginnen om geld te verdienen met Google Adsense? Starten met Google Adsense is vrij eenvoudig. Nadat je account is goedgekeurd, krijg je een stukje code dat in je website moet worden geïmplementeerd. Daarna mag jezelf bepalen welke types en formaten advertenties je aan je bezoekers wilt tonen. Hier zijn wel bepaalde richtlijnen aan verbonden, bijvoorbeeld dat er op een pagina maar drie banners getoond mag worden. Wanneer een bezoeker op een van banners klikt, zal Google een percentage (rond de 70%) van de opbrengst van de klik aan jou uitbetalen. Verwacht in het begin zeker geen bakken met geld, want de bedragen zijn meestal niet al te hoog en je dient heel wat bezoekers te genereren wil je hier een lekker bedrag mee verdienen. Het klikken op eigen banners door jezelf of vrienden en familie lijkt misschien aantrekkelijk, maar hier wordt hard tegen opgetreden.

Hoeveel kun je verdienen met Google Adsense?

Het exacte bedrag is natuurlijk onmogelijk om vast te stellen, maar we kunnen zeker wel een indicatie geven. Ervan uitgaand dat er bij een gemiddelde website op twee tot vijf procent van alle pagina op een advertentie geklikt wordt (ook wel CTR ‘Click-through-rate’ genoemd) en een gemiddelde klik vijftien cent opbrengt, kun je de volgende berekening maken; met drie procent en vijftien cent per klik levert 1000 paginaweergaves je 4,50 euro op. Dit is een schatting, want er zijn veel branches waar het bedrag per klik veel meer kan bedragen.

Waar komen de advertenties vandaan?

Misschien ben je wel bekend met Google Adwords; met Google Adwords kun je in principe advertenties kopen. Deze advertenties moeten natuurlijk ergens geplaatst worden. Dit kan zowel op websites als op Youtube kanalen geplaatst worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Google Adsense.

Wanneer word je uitbetaald door Google?

Wanneer je genoeg inkomsten hebt gemaakt, betaald Google jouw gedeelte van de opbrengst van alle kliks uit. Voordat je deze grens van Google hebt bereikt, kan enige tijd overheen gaan. Google betaald namelijk uit vanaf 70 euro. Dit zijn dus heel wat kliks. Om de hierboven gemaakte berekening erbij te halen moet je volgens de berekening meer dan 15.000 paginaweergaves hebben gehad. Zeker voor kleinere websites kan dit enkele weken of maanden duren.

Tips om geld te verdienen met Google Adsense

1. Kies de juiste positie

Wat de juiste positie voor de advertenties is, is lastig te zeggen en verschilt per website. Dit is afhankelijk van de layout van je website. Echter, doen advertenties tussen de tekst in je artikel het meestal wel goed. Ook zijn banners in de header en sidebar plekken met een hoog CTR.

2. Gebruiken afmetingen die door Google zijn aanbevolen

Je kunt zelf bepalen welke formaten je advertenties moeten bevatten. Google adviseert echter om te kiezen voor advertenties van 728×90 en 300×250. Deze worden namelijk door adverteerders het meeste gebruikt.

3. Plaats drie advertenties per pagina

Buiten het feit dat het plaatsen van je website vol met banners de gebruiksvriendelijkheid van je website niet ten goede komt, is het ook nog eens niet toegestaan door Google. Google wilt namelijk dat de publishers maximaal drie advertenties per pagina tonen. Wij raden aan om dan ook voor dit aantal te gaan. Let er wel op dat je zorgt dat het niet te hinderlijk wordt voor je bezoekers. Kies daarnaast voor geschikte formaten.

4. Combineer tekst- & display advertenties

Google raadt aan om tekst- en display advertenties te combineren. Tekstadvertenties leveren doorgaans meer op, maar display advertenties hebben een hoger CTR.

5. Bekijk of de advertenties responsive zijn

Veel bezoekers zullen je website bezoeken via een smartphone. Belangrijk dus om te kijken of de advertenties ook goed op een telefoon worden getoond. Net als op een desktop is het belangrijk om te testen waar op je website de advertenties het beste tot hun recht komen. Google snapt natuurlijk ook dat plaatsing erg belangrijk is. Daarom kun je de optie ‘Geautomatiseerde mobiele advertenties’ aanzetten. Google zal dan zelf bepalen waar de advertenties het beste tot hun recht komen.

6. Meten is weten

Nadat je de banners hebt geplaatst kun je niet achterover zitten en wachten tot het geld binnenstroomt. Met Google Analytics kun je aan de hand van verschillende statistieken je inkomsten verhogen. Is je bouncepercentage (het percentage dat wegklikt na de eerste pagina) erg laag, dan kun je eerst beter focussen op je website.

Conclusie

Google Adsense gaat al heel wat jaren mee en is zeker een mogelijkheid om online geld te verdienen, maar vinden wij het aantal paginaweergaves dat nodig is om er een mooi bedrag aan over te halen erg hoog. Uit onze ervaring is Affiliate Marketing in veel gevallen aantrekkelijker. Ook het feit dat je minimaal 70 euro moet hebben verdiend voordat je krijgt uitbetaald, kan een reden zijn om te kiezen voor een ander verdienmodel.