Hoe begin je te werken in de financiële sector?

De financiële dienstverlening is zeer breed. Zo kan je werken met verzekeringen, jaarrekeningen, hypotheken, schuldenproblematiek, vermogensbeheer, boekhouding en noem maar op. Het vakgebied is ook continue in beweging, zowel door wet- en regelgeving, als ook door nieuwe technologieën en automatisering. De financiële sector staat nooit stil. Wil je graag in de financiële sector werken? Dan heb je waarschijnlijk veel vragen over hoe je dit kan aanpakken. Welke functies zijn er allemaal? Welke opleiding kan ik het best doen en op welk niveau? Hoe werkt het sollicitatieproces en hoe kan ik me het best voorbereiden? Ben je op zoek naar vacatures? Bekijk dan deze vacatures Utrecht

Opleiding en vaardigheden

Je hebt zowel op het mbo, hbo als op de universiteit opleidingen die je opleiden tot professional binnen de financiële sector. Voordat je een keuze maakt welke opleiding je op jouw niveau wilt doen, is het daarom goed om je te verdiepen welke richting je daadwerkelijk op wilt gaan. Heb je ambitie om financieel directeur te worden? Wil je graag als accountant aan de slag? Of wil je financieel adviseur worden? Voor elke functie is wel een opleiding. Ieder vakgebied heeft ook weer eigen benodigde vaardigheden. Algemene vaardigheden die vaak nodig zijn, zijn ervaring met financiële software pakketten, zoals Microsoft Excel en Powerpoint. Analytische vaardigheden worden ook vaak gevraagd, omdat bedrijven willen dat je het verhaal achter financiële gegevens begrijpt. 

Sollicitatieproces en voorbereiding

Het sollicitatieproces ziet er bij ieder bedrijf verschillend uit. Bij het ene bedrijf heb je maar één ronde, terwijl je bij het andere bedrijf misschien wel drie rondes hebt. Het komt ook voor dat je bepaalde cases moet doen, zodat het bedrijf kan zien wat je echt kan en hoe je te werk gaat. Als je gaat solliciteren dan is het belangrijk dat je in een goede voorbereiding investeert. Bedenk vragen die gesteld kunnen worden tijdens het gesprek en denk na over goede antwoorden op deze vragen. Zorg er ook voor dat je duidelijk kunt uitleggen in welke werkzaamheden en vaardigheden jij goed bent. Ten derde is het altijd goed om tijdens een sollicitatiegesprek zelf vragen te stellen. Zo kom je geïnteresseerd over.