voorraadbeheer optimaliseren

Voorraadbeheer optimaliseren: zo doe je dat!

Er zijn vele zaken die het succes van een onderneming bepalen. Voorraadbeheer is één van die factoren. Het is dan ook zaak om alles te optimaliseren. Denk aan de juiste inrichting van het magazijn. Denk ook aan het gebruik van de juiste management software. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat de optimale voorraad is. Er zijn allerlei zaken die nog beter kunnen in jouw onderneming. Daarom is het belangrijk om stappen te zetten.

De juiste omvang bepalen

Het is goed om te weten wat de voorraad is die je kunt inkopen. Wanneer je dit niet precies duidelijk hebt, dan kan je de verkeerde grootte kiezen. Dit kan je vergelijken met aankopen die je zelf doet. Als je trek hebt in cola, koop je één blikje. Niet een sixpack. Wanneer je dit zou doen, heb je er vijf teveel. Dit kost je dan ook nog eens meer dan nodig. Dit is ook het geval bij je voorraad. Denk aan extra transport en opslagruimte.

Een marge inbouwen

Het is ook belangrijk dat je voldoende veiligheid in je voorraad bouwt. Het is natuurlijk ook altijd zo dat er onvoorziene omstandigheden kunnen optreden. Dit kan zowel in de vraag als in de aanlevering voorkomen. Dit wil je dus wel op orde hebben. De mate van service die je wil kunnen bieden als ondernemer speelt daar ook een grote rol in. Dit moet je dus ook meewegen in de veiligheidsvoorraad die je opbouwt.

De verschillende soorten voorraden

Het is ook van groot belang om te bepalen wat je allemaal gaat aanbieden. Het assortiment speelt namelijk ook een rol in je beheer. Heb je een ruimer assortiment, dan heb je dus ook een grotere voorraad en meer kosten. Daarom is het op elk moment belangrijk om keuzes te maken. Analyseer wat wel en niet werkt en hoe je jouw assortiment er precies uit wil laten zien.

Tip: zoek jij de meest efficiënte voorraadbeheer software? Maak gebruik van Cloudhints om eenvoudig verschillende software met elkaar te vergelijken.

De juiste leveranciers kiezen

Tot slot is het ook nog van belang om de juiste leveranciers te kiezen. Die hebben immers ook invloed in het management van de voorraad. Het is belangrijk dat je weet wat het kost. Ook wil je weten hoe het zit met de levering en op welk moment dit gebeurt. Je wilt erop kunnen vertrouwen dat dit allemaal gebeurt op de manier die bij jou past. Zoek dus ook goed uit hoe dit voor de verschillende aanbieders in elkaar zit voor optimaal resultaat.