Waarom is merkkleding zo duur?

Ben je aan het shoppen bij bijvoorbeeld Zalando, About You of Bijenkorf? Dan kunnen de prijzen voor verschillende kledingstukken enorm verschillen. Je kunt bijvoorbeeld een broek voor twintig euro kopen, maar ook een broek voor tweehonderd tweeëntwintig kopen. Waarom zit er zo’n groot verschil tussen merkkleding en onbekende merkkleding. Je kunt namelijk niet snel een jas van CP Company scoren voor twintig euro en waarschijnlijk kun je je ook geen broek voorstellen van Jacob Cohen voor een tientje. Dus waarom kan dit bij sommige merken wel en sommige merken niet?   

Het verschil tussen onbekende en bekende merken

Het heeft er vooral mee te maken dat onbekende merkkleding vaak op een hele goedkope manier wordt gemaakt. En dit is niet altijd even positief. De meeste onbekende merkkleding wordt namelijk gemaakt in derde wereldlanden. Dat houdt vaak in dat er veel kinderhandjes aan werken, dat ze weinig betaald krijgen en dat de verkopers er stukken meer voor vragen. Dat is vaak de reden dat onbekende merkkleding zo goedkoop is. Als we het hebben over merkkleding, wordt hier veel meer tijd en energie in gestoken en daardoor is het ook een stuk duurder. Het houdt ook in dat de kwaliteit vaak een stuk beter is. 

Als je groot bent, blijf je groot

Een andere reden waarom merkkleding zo duur is heeft ermee te maken dat merken het ook gewoon kunnen maken. Als je bijvoorbeeld een broek kan verkopen voor vierhonderd euro en mensen kopen het ook echt, dan kun je beetje bij beetje de prijs verhogen en uiteindelijk zorg je er zo voor dat je merk alsmaar duurder wordt. Zolang mensen het ook blijven kopen, kun je het ook voor die prijs blijven verkopen. Dus merkkleding is duur door het merk zelf, maar ook omdat er veel meer moeite wordt gedaan voor een kledingstuk is het ook duurder.